Rådighedstillæg - forhandling

Rådighedstillæg – forhandling  

 

En række af de grønlandske overenskomster tildeler automatisk medarbejdere et rådighedstillæg mod en rådighedsforpligtelse på x antal timer i måneden eller kvartalet. Dette er primært for medarbejdere der er ansat i administrative stillinger.

Andre overenskomster hjemler muligheden for at forhandle et rådighedstillæg. Et eksempel på dette er overenskomsten mellem Naalakkersuisut, Skatteministeriet og Sulinermik Inuussutissarsiuteqartut Kattuffiat for uddannede i Levnedsmiddelbranchen § 15 der foreskriver:

”Til stillinger, hvori den ansatte udfører overarbejde, der ikke eller kun vanskeligt kan kontrolleres, kan der i stedet for de i §§ 11 og 13 nævnte ydelser ydes et rådighedstillæg, hvis størrelse fastsættes efter forhandling mellem overenskomstparterne.”

Såfremt en leder ønsker, at der skal tildeles et rådighedstillæg samt en rådighedsforpligtelse til en medarbejder, der ikke allerede opnår rådighedstillæg, skal der sendes en indstilling via linket www.asa.gl/sparring, hvor det påføres, at det er en indstilling til forhandling af rådighedstillæg.

For at vurdere indstillingen skal der være en kort beskrivelse omkring baggrunden for ansøgning om rådighedsforpligtelse, herunder hvorfor overarbejdet er vanskeligt at kontrollere. Derudover skal der være taget stilling til følgende:

  • Startdato for rådighedstillægget (Kan som udgangspunkt ikke tildeles bagudrettet)
  • Rådighedstillæggets størrelse
  • Rådighedsforpligtelsen
  • Opgørelsesmetoden

Beløbsstørrelse skal afspejle rådighedsforpligtelsen, således det harmonere med de ekstra timer det forventes, at medarbejderen står til rådighed. Nogle overenskomster, b.la. overenskomst mellem Naalakkersuisut og Nunatsinni Perorsaasut Kattuffiat for pædagogisk personale ved dag- og døgninstitutioner i Grønland har et bilag vedrørende rådighedsforpligtelsen, her kan ses hvilket rådighedstillæg der kan tildes alt efter hvad rådighedsforpligtelsen er.

Opgørelsesmetoden skal der også være taget stilling til i indstillingen til forhandling. Det mest almindelige er enten månedligt eller kvartalsvis opgørelse. Anden opgørelsesmetode kan benyttes hvis medarbejderens ansættelsesforhold taler herfor.

Rådighedsforpligtelsen kan ikke bruges til systematisk planlagt overarbejde, og er således alene til honorering af, at medarbejderen står til rådighed vedrørende overarbejde der ikke kan kontrolleres.

 

Særligt for chefer

For chefer gælder der andre regler. Ansatte på chefaftalen har ikke et decideret rådighedstillæg, men der følger en rådighedsforpligtelse. Bestemmelserne om chefernes rådighedsforpligtelse følger af overenskomsten mellem Naalakkersuisut og Akademikernes Sammenslutning Grønland (ASG) om løn- og ansættelsesvilkår for administrative chefer under Grønlands Selvstyre og kommunerne i Grønland, § 3.

 

  • 3, stk. 1: Bestemmelserne i ASG aftale om godtgørelse for merarbejde og bestemmelserne om ydelse af godtgørelse for mistede fridage finder ikke anvendelse for stillinger svarende til LR 37 og derover.

 

  • 3, stk. 2: For stillinger der er klassificeret svarende til lønramme 35 og 36 gælder dog, at der for merarbejde på såvel hverdage som søn- og helligdage er adgang til honorering efter de til enhver tid gældende regler. Rådighedsforpligtelsen for stillinger svarende til LR 35 er årligt 280 timer og for stillinger svarende til LR 36 er rådighedsforpligtelsen 320 timer årligt.

 

 

Stilling

Rådighedsforpligtelse

Opgørelse

Departementschef

Ingen højeste arbejdstid

Årsopgjort

Styrelseschef

Ingen højeste arbejdstid

Årsopgjort

Direktør (Nukissiorfiit, GLV osv.)

Ingen højeste arbejdstid

Årsopgjort

Afdelingschef

Ingen højeste arbejdstid

Årsopgjort

Kontorchef

320 timer årligt – 80 timer i kvartalet

Kvartalsopgjort

ASG-ansatte på LR 35

280 timer årligt – 70 timer i kvartalet

Kvartalsopgjort

 

Da reglerne varierer fra overenskomst til overenskomst, er det vigtigt, at både leder og medarbejder er opmærksom på at undersøge, hvad der er gældende for det enkelte ansættelsesforhold.