Bohaveflytning

Bohaveflytning

 

Hvad er bohaveflytning?

Bohaveflytning er flytning af en persons (samt eventuel families) indbo fra en destination til en anden. Bohaveflytningen er typisk ledsaget af en til- eller fratrædelsesrejse for den ansatte og dennes familie.

 

Som bohave anses normalt det, der hører til en boligs udstyr og indretning. Det vil sige indbo, møbler mv. Kæledyr mv. falder ikke under reglerne for bohaveflytning.

 

Det er muligt at læse nærmere om bestilling af flytning gennem Usisaat her.

 

Regelgrundlaget

Regelgrundlaget stammer oprindeligt fra tjenestemandsaftaler. De fleste overenskomster har forhandlet ind i overenskomsten, at regelgrundlaget fra tjenestemandsaftalerne også er gældende for overenskomstansatte. For overenskomstansatte anbefales det altid, at man ser den enkelte overenskomst igennem, da der kan være væsentlige forskelle fra overenskomst til overenskomst.

 

Det oprindelige regelgrundlag stammer fra to tjenestemandsaftaler.

  • Aftale af 20. april 1998 mellem Grønlands Landsstyre og NAK i henhold til § 49, stk. 1 i landstingslov nr. 5 af 14. maj 1990 om Grønlands Hjemmestyres og kommunernes tjenestemænd i Grønland om flyttegodtgørelse
  • Aftale af 20. april 1998 mellem Grønlands Landsstyre og NAK i henhold til § 49, stk. 1 i landstingslov nr. 5 af 14. maj 1990 om Grønlands Hjemmestyres og kommunernes tjenestemænd i Grønland om frirejser

 

Tiltrædelsesrejse samt bohaveflytning

Det er stillingsopslagets indhold, der som udgangspunkt er afgørende for, om der kan tildeles tiltrædelsesrejse samt bohaveflytning i forbindelse med tiltrædelsen.

 

Det er muligt at læse nærmere om tildeling af personalebolig her.

 

Fratrædelsesrejse samt bohaveflytning

Fratrædelsesrejse samt bohaveflytning er som udgangspunkt tilbage til det sted, hvor medarbejderen tiltrådte fra.

 

Arbejdsgiver kan – hvis medarbejderen ønsker det – vælge at yde fratrædelsesfrirejse og bohaveflytning til et andet sted end dertil, hvor medarbejderen tiltrådte fra, såfremt det beløbsmæssigt ikke overstiger omkostningerne, som der havde været forbundet ved flyrejse og bohaveflytning dertil, hvor medarbejderen tiltrådte fra.

 

Det følger af aftale om flyttegodtgørelse, at der som udgangspunkt ydes bohaveflytning i forbindelse med medarbejderens fratræden, hvis:

  • Der er forløbet mindst 3 år siden, medarbejderen modtog bohaveflytningen (OBS! medmindre overenskomsten foreskriver andet)
    • Optjeningen og retten til bohaveflytningen bevares ved stillingsskift mellem offentlige myndigheder (både Grønlands Selvstyre og kommunerne imellem)
  • Medarbejderen dør, ydes der flyttegodtgørelse til ægtefælle – eller dermed ligestillet – hvis pågældende på grund af dødsfaldet fraflytter sin anviste bolig

 

  • konomi- og Personalestyrelsen gør opmærksom på, at der kan være forskelligheder i ordlyden mellem de forskellige overenskomsters ordlyd og tjenestemandsaftalens ordlyd.

 

En fratrædelsesfrirejse samt bohaveflytning er betinget af, at man har optjent rettigheden til det, og at det er blevet ydet i forbindelse med tiltrædelsen. Det er op til medarbejderen at dokumentere, at der er blevet ydet tiltrædelsesrejse og bohaveflytning i forbindelse med tiltrædelsen, såfremt arbejdsgiver ikke selv ligger inde med den nødvendige dokumentation.

 

En ikke-udnyttet fratrædelsesfrirejse og bohaveflytning godtgøres ikke. En fratrædelsesfrirejse og bohaveflytning er personlig, og kan ikke overdrages. Bohaveflytning kan ikke kapitaliseres.

 

Medarbejderen fortaber retten til fratrædelsesrejse samt bohaveflytning, hvis retten ikke udnyttes i umiddelbar tilknytning til fratrædelsen. I umiddelbar tilknytning er indenfor 6 uger efter sidste løn- og ansættelsesdag.

Medarbejderen fortaber også retten, hvis medarbejderen ikke har været uafbrudt beskæftiget i det offentlige fra tidspunktet for tiltrædelsesrejsen. Det vil sige, såfremt en medarbejder tager privat beskæftigelse eller opsiger sin stilling uden tiltrædelse i ny offentlig stilling.